Lasinimikkeistö

Akvaariolasi

Akvaarioiden rakentamiseen käytettyjen lasien yleisnimitys. Yleensä laminoitua lasia. Pienehköjä akvaarioita valmistellaan myös "tavallisesta float-lasista".

 

Antiikkilasi

Yleensä koneellisesti puhallus- tai valssausmenetelmällä valmistettua lasia. Lasiin on tehty tarkoituksella epätasainen pinta ja rakkoja, jolla jäljitellään vanhaa, käsityönä tehtyä kirkasta tai värillistä tasolasia.

 

Auringonsuojalasit

Vähentää liiallista auringon valoa / lämpösäteilyä (sisätiloihin). Lasit jaetaan valmistustavan mukaisesti.

 

Massavärjätyt lasit

Float-menetelmällä valmistettu lasi, johon on lisätty metallioksideja. Auringon säteilyn absorptio ja lasin tummuus lisääntyvät lasipaksuuden mukana, heijastuma vähäistä. Käyttö yksittäisinä laseina ja eristyslaseissa. Värisävynä: vihreä, harmaa, sininen, pronssi. Kauppanimikkeitä: Optifloat, Parsol, Planibel.

 

On-line pinnoitetut lasit

Float-menetelmällä valmistettuja laseja, joissa kirkkaan ja massavärjätyn lasin toinen pinta on pinnoitettu metallioksideilla. Heijastavat yleensä voimakkaasti auringon säteilyä, siis myös valoa, eli vaikutelma on peilimäinen. Käyttö yksittäislaseina ja eristyslaseissa. Värisävyinä: kirkas, harmaa, pronssi, hopea, sininen, vihreä. Kauppanimikkeitä: Eclipse, Antelio, Stopsol.

 

Off-line pinnoitetut lasit

Float-lasin toinen pinta on pinnoitettu ohuella metalli-, nitridi- tai oksidikerroksella. Lasit ovat auringonsäteilyä heijastavia ja vaikutelma on peilimäinen. Myös auringon säteilyä absorvoivia tyyppejä. Käyttö yleensä eristyslaseissa aran pinnoitteen vuoksi. Värisävyjä: vihreä, harmaa, pronssi, sininen, hopea. Kuppanimikkeitä: Suncool, Cool-lite, Solarbel.

 

Borosilikaattilasi

Lasissa on enemmän boori- ja alumiinioksidia kuin "tavallisessa float-lasissa", jolloin lasin lämpölaajeneminen on vähäistä. Lasi kestää suurehkoja lämpötilaeroja ja ko. laseja käytetään mm. palonsuojarakenteissa ja uuninluukuissa.

 

Energiansäästölasi

Katso selektiivilasi

 

Erikoiskirkas lasi

Lasimassasta on poistettu väriä aiheuttavia ainesosia (rauta- ja kromioksidit), joten lasi on normaalia lasia kirkkaampi: Optiwhite, Diamant, Eurowhite.

 

Eristyslasi

Kahdesta tai useammasta lasilevystä valmistettu elementti, jossa lasilevyjen ja listakehien muodostamat tilat on suljettu ilmatiiviisti elastisilla massoilla. Valoa läpäisevän rakenteen lämmöneristyskyky paranee. Käyttämällä eri lasilaatuja elementin osina ja erilaisia kaasuja, ristikoita tai sälekaihtimia välitilassa saadaan elementille haluttuja erikoisominaisuuksia. Standardit SFS-EN-1279 määrittävät eristyslasin ominaisuuksia (Aiemmin SFS 4704).

 

Etsattu lasi

Happokäsitelty lasi, joka läpäisee valoa, mutta lasi ei ole läpinäkyvä. Saatavana eri väreissä, "sileänä" tai kuvioituna. Käytetään ikkunoissa, sisustuksessa sekä kalusteissa.

 

Float-lasi

"Tavallinen rakennuslasi". Jatkuvalla valumenetelmällä aikaansaatu lasinauha, jonka pinnat tasoitetaan sulan tinan päällä. Lasinauhan jäähdyttyä sitä leikataan levyiksi. Yleisimmät varastokoot: 3210 mm * 6000 mm ja 3210 mm * 5100 mm. Erikoistilauksesta saadaan muitakin mittoja, mutta toisen mitan maksimi käytännössä 3210 mm. Nimellispaksuudet ovat; 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19 ja 25 mm. SFS-EN 572-1 ja 2 määrittävät float-lasin ominaisuudet.

 

Fotokromaattinen lasi

Lasin valonläpäisyominaisuudet muuttuvat valaistuskohteiden mukaan. Kirkkaassa valaistuksessa lasi tummenee ja valaistuksen vähetessä lasin kirkkaus palautuu ennalleen. Käytetään mm. silmälaseissa, lentokoneissa.

 

Heijastamaton lasi

Kirkas lasi, jossa valon heijastuminen vähäistä. Ominaisuus saadaan pinnoitteilla tai happokäsittelyllä. Käytetään taulun laseina: Vision-Lite, Matobel.

 

Hälytyslasi

Lasissa on sähköä johtava pinnoite tai ohuita johtimia. Lasin rikkoutuessa hälytys kytkeytyy päälle. Käytetään murtosuojauksessa.

 

Julkisivulasi

Rakennuksen umpiosien verhouksessa käytettävien lasien yleisnimitys. Tarkoitukseen käytetään taustamaalattuja karkaistuja laseja, laminoituja laseja sekä lasielementtejä (SG-lasitus).

 

Jäälasi

Lasin pinta esim. hiekkapuhalletaan ja lasin pinnalle levitetään liimaa. Liima kutistuu kuivuessa ja rikkoo lasin pinnan muodostaen jääkiteiden kaltaisia kuvioita. Käyttö kuviolasien tapaan.

 

Kaidelasi

Yleisnimike kaiteissa, parvekkeissa, portaissa yms. suojarakenteissa käytettävälle lasille. Lasit ovat karkaistuja ja/tai laminoituja laseja.

 

Kalustelasi

Yleisnimike kalusteisiin käytettävälle lasille. Lasit ovat yleisimmin karkaistuja tai laminoituja laseja käyttökohteesta riippuen.

 

Kattolasi

Yleisnimike kattorakentaisiin käytetyille laseille. Lasit ovat karkaistuja ja / tai laminoituja laseja. Ovat yleensä eristyslaseja, jotta asetetut vaateet täyttyvät.

 

Karkaistu lasi

Lämpökäsittelyllä saatu lasin pintaan puristusjännitys, mikä lisää lasin mekaanista lujuutta ja lämmönkestävyyttä. Kemiallisessa karkaisussa lasin pinnalla olevien natrium-ioneja korvataan suuremmilla kalium-ioneilla, jotka aikaansaavat lasin pintaan puristusjännityksen ja lasin taivutusvastus kasvaa. RIkkoutuessaan kemiallisesti lujitettu lasi muodostaa teräviä sirpaleita kuten tavallinen lasi, joten sitä käytetään laminoituina rakenteina erikoiskohteissa. Lämpökarkaistu lasi murenee rikkoutuessaan raemaiseksi ja on ns. turvalasi. Karkaisu edellyttää, ettei lasissa ole voimakasta kuviointia tai herkkää pinnoitetta. Jos halutaan jokin herkkä pinnoite karkaistuun lasiin, on se ensin karkaistava ja sen jälkeen vasta pinnoitettava. Lasiin tehtävät työstöt on suoritettava ennen karkaisua ja reikien ja lovien mittasuhteet ja sijainnit riippuvat käytettävästä lasipaksuudesta. Laseja käytetään yksittäin tai osina laminoitua- tai eristyslasia.

 

Konelasi

Lasin valmistuksessa float-menetelmän edeltäjä. Lasissa yleensä runsaasti optisia virheitä.

 

Kristallilasi

Kun koriste- ja käyttölasin raaka-aineen lyijyoksidipitoisuus > 18 %, niin lasi on kristallia. Kun lyijyoksidia on 9 % - 18 %, niin lasi on puolikristallia.

 

Kuviolasi

Kuviollinen valettu tai valssattu lasi. Saatavilla useita kuviolaatuja ja värejä. Etupäässä tarkoitettu "sisustuskäyttöön".

 

Laminoitulasi

Kaksi tai usempia lasilevyjä liitetty yhteen esim. PVB -muovikalvolla (polyvinyylibuturaali) tai PMMA -hartseilla (polymetylimeta-akrylaatti). Voidaan käyttää useita lasilaatuja ja erilaisia PVB-kalvoja tai polykarbonaattilevyjä, joilla saadaan eri ominaisuuksia rakenteelle (panssarilasit, luodinkestävät lasit). Yksittäiskäyttö tai eristyslasin osana. Rikkoutuessa lasin palat pysyvät kiinni muovikalvossa. On ns. turva- tai suojalasi.

 

Lankalasi

Valmistetaan valssaamalla, jolloin lankaverkko tai yhdensuuntaiset langat upotetaan pehmeässä tilassa olevaan lasilevyyn tai valssataan kahden lasilevyn väliin. Lankalasissa voi olla kuviollinen pinta, jolloin läpinäkyvyys on heikohko, ja se voi olla myös värillinen. Pinnat voivat olla myös hiottuja, jolloin läpinäkyvyys paranee. Lasien mekaaninen lujuus on tavallista lasia heikompi. Hyväksytään tietyin edellytyksin suojaus- ja turvalasiksi, koska langat pitävät lasin yhtenäisenä. Yleensä yksittäiskäyttö, mutta voidaan käyttää varauksin myös eristyslaseissa.

 

Lasikeraami

Lasimateriaaleja, jotka kestävät hyvin korkeita lämpötilaeroja, koska niiden lämpölaajenemiskerroin on lähes nolla. Koostuu lähes puhtaasta kvartsista ja siihen on lisätty mm. alumiinioksidia.

 

Lasilankku

Profiililasille käytettä nimitys.

 

Lasiovi

Reunoiltaan hiottu ja karkaistu kokolasinen ovi ilman kehysrakenteita.

 

Lasitiili

Lasitiilet valmistetaan yhdistelemällä kaksi kuppimaista lasia yhteen siten, että niiden väliin jää ilmatila. Käytetään läpikuultavissa rakenteissa tiilien tavoin.

 

Lyijylasi

Röntgensäteiden absorbointiin käytetty runsaasti lyijyä sisältävä erikoislasi. Nimikettä käytetään myös yleisesti, kun tarkoitetaan taidelasitöitä, joissa on käytetty lyijynauhoja lasipalojen yhdistämiseksi kuvioksi.

 

Lämpölujitettu lasi

Lasi lämmitetään / jäähdytetään, jolloin tapahtuu lasin mekaanista lujittumista, mutta vähemmän kuin karkaistussa lasissa. Rikkoutumispalat suurempia kuin karkaistun lasin, mutta pienempiä kuin tavallisen lasin rikkoutumispalat. Mahdolliset työstöt on suoritettava ennen lämpölujittamista.

 

Mattalasi

Lasi, jonka pinta saatu himmeäksi hiekkapuhaltamalla tai happokäsittelyllä.

 

Opaalilasi

Lasissa on koko paksuudelta tai toisella pintaosalla kiinteitä hiukkasia, jotka tekevät lasista läpinäkymättömän, mutta läpikuultavan.

 

Parvekelasi

Yleisnimike parvekelasituksiin käytettäville laseille. Lasit ovat laminoituja ja / tai karkaistuja ja lasit asennetaan yleensä erilaisiin profiilijärjestelmiin, jotka mahdollistavat "lasiseinämän" aukaisun ja siirron sivuun.

 

Peili

Lasin toinen puoli on pinnoitettu metalleilla (hopea, kupari), jolloin lasi saadaan hyvin valoa heijastavaksi. Metallikerros on suojattu taustamaaleilla. Peilejä saatavana useita eri värisävyjä ja eri paksuuksia.

 

Piilopeili

Pinnoitettuja tai laminoituja laseja, joiden toiminta riippuu valaistusolosuhteista. Katsottaessa kirkkaammalta puolelta vähemmän valaistulle puolelle, on lasi peilimäinen ja katsoessa vähemmän valaistulta puolelta kirkkaammalle puolelle on lasi osittain läpinäkyvä. Käytetään tarkkailuikkunoissa.

 

Profiililasi

Poikkileikkaukseltaan U-muotoinen profiili. Läpikuultavaa, saatavana eri väreissä ja erilaisiin pinnoitteihin. Käyttö seinärakenteissa yksin- ja kaksinkertaisena. Käytetään myös nimitystä lasilankku.

 

SIlkkipainettu lasi

Lasin pinnalle on painettu silkkipainomenetelmällä (seripaino) kuvioita. Laseja käytetään kuviolasien tapaan julkisivulaseissa, eristyslaseissa ja kalustelaseissa. Kuvioinnilla aikaan saadaan lasiin ilmeikkyyttä ja samalla voidaan vaikuttaa lasin valonläpäisyyn.

 

Selektiivilasit

Pehmeäpintaiset (off-line -pinnoitetut)

Lasi on pinnoitettu tyhjiöpinnoitusmenetelmällä ohuella metallikerroksella, jolla on hyvä emissiviteetti, lämpösäteilyn heijastusominaisuus. Pinnoite erittäin herkkä. Käytetään parantamaan lämmöneristystä (U-arvo) eristyslaseissa. Lähes värittömiä. Kauppanimiä: Optitherm, Planitherm, Planibel, I-plus, Top-N

Kovapintaiset (on-line -pinnoitteet)

Lasi on pinnoitettu valmistuksen yhteydessä metallikerroksella, jolla on kohtalaisen hyvä emissiviteetti. Voidaan käyttää yksittäislasina, mutta yleensä käytetään eristyslasin osana. Parantaa eristyslasin lämmöneritystä (U-arvo). Kauppanimiä: K-Glass, Eko+, Planibel K.

 

Structural Glasing

Lasirakennejärjestelmä, jossa lasit tai lasielementit ovat kiinnitetty runkorakenteisiin liimaamalla. Usein käytetään myös mekaanista kiinnityksen varmistamista. Peitelistoja ei käytetä, vaan lasielementtien välit saumataan erikoismassalla. Julkisivu muodostuu yhtenäiseksi, jolloin vaikea erottaa "ikkunoita umpiosista". Käytetään myös nimikkeitä: SG-lasitus, struktuuri-lasitus ja pintalistaton rakenne. Rakenteena myös "puoli-SG -rakenne", jossa joko pysty tai vaakalistoitus.

 

Suojalasi

Suojalasi on henkilön tai esineen suojaukseen tarkoitettu lasi. Suojauskohteet: ilkivalta, murronsuoja, luodinsuoja ja räjähdyksen suoja.

 

Sähkölasi

Pinnoitettu lasi, jonka pinta toimii sähkövastuksena. Pinnoitteeseen johdettu sähköenergia muuttuu lämpöenergiaksi. Estää kondenssin muodostumisen ja voidaan joissain tapauksissa käyttää korvaamaan muita lämmönlähteitä. Kauppanimikkeitä: Eglas, Lämpöset.

 

Taivutettu lasi

Lasilevy on taivutettu lämpökäsittelyllä ja siten saatu pinnat kaareviksi. Lasin kaarevuussäteet ja lasikoko riippuvat käytetystä lasipaksuudesta.

 

Taustamaalattu lasi

Katso julkisivulasit

 

Turvalasi

Turvalasi on yleisnimitys laminoidulle, karkaistulle ja laminoidulle/karkaistulle lasille, jotka estävät henkilön vahingoittumisen lasirikossa.

Suojausluokka: henkilöturvallisuus

 

Umpiolasi

Eristyslaseille aiemmin käytetty nimitys.

 

Yhdistelmälasi

"Selektiivinen auringonsuojalasi", "kaksoisselektiivilasi", "auringonsuoja-/energiansäästölasi", jossa samassa lasissa sekä selektiivisen- että auringonsuojalasin ominaisuuksia. Laseilla aikaansaadaan hyvä auringonsuoja ja lämmöneristys (U-arvo). Saatavilla useita värisävyjä. Herkän pinnoitteen vuoksi käytetään vain eristyslasielementissä. Kauppanimikkeitä: Suncool HP, Cool-Lite K, Stopray Carat, Ipasol Natura.

 

Ääneneristyslasi

Varsinaisia ääneneristyslaseja ei ole, vaan äänen ääneneristävyys aikaan saadaan käyttämällä eri paksuisia ja / tai laminoituja laseja sekä erisuuruisia ilmavälejä valoa läpäisevässä rakenteissa. Yleensä rakenteina käytetään eristyslaseja.