Turva- ja suojalasit

Turvalaseilla tarkoitetaan sellaisia lasirakenteita, jotka suojaavat henkilöitä ja omaisuutta ulkopuoliselta taholta (engl. security) ja/tai pienentävät henkilöiden loukkaantumisriskiä tapaturmissa (engl. safety). Ulkopuolisia riskitekijöitä voivat olla mm. ilkivalta, murtautuminen, aseenkäyttö, tulipalo, räjähdys, väentungos, kappaleen putoaminen, erilaiset säteilyt, sekä henkilön putoamisriski, törmäykset lasiin jne.

Lasilevyille mitkä toimivat kaiteina tai sen osana mitoitetaan Rak-Mk osa B1-3 mukaisesti, mutta suositellaan käytettäväksi mitoituksessa kuitenkin vähintään arvoa 1,0 kN/m viivakuormalle (DIN 1055-3 mukaisesti) Lasi voi olla tuettu joko 1...4 sivulta kehykseensä koko sivun pituudelta tai lasin kiinnitys voi olla pistemäinen

Kaidelasin paksuus riippuu lasiin kohdistuvasta kuormituksesta, käytetystä lasista, lasin kiinnitystavasta sekä lasin koosta ja mittasuhteista. Jos kyseessä on ilmeinen putoamisvaara (h>0,5 m) tulee käyttää laminoituja tai laminoituja karkaistuja laseja. Jos lasit kiinnitetään reikiin tai koloihin tulevilla kiinnikkeillä, tulee käyttää karkaistuja tai laminoituja karjaistuja laseja.

raquo.png Ohjeelliset rakennuspaksuudet